Vincenzo Nibali, castigatorul Turului Frantei 2014

vincenzo nibaliA castigat Turul Spaniei (La Vuelta) in 2010, in 2013 a castigat Il Giro (Turul Italiei), iar in 2014 s-a impus categoric in Turul Frantei (Le Tour). Este vorba despre „Rechinul”Vincenzo Nibali.

Acum trei saptamani, inainte sa inceapa Turul Frantei, Nibali era considerat  al treilea favorit dupa Froom si Contador. Cei doi s-au accidentat, iar Nibali a facut un tur de exceptie.

Vincenzo Nibali pedaleaza pentru echipa Astana din Kazakstan. Este poreclit „rechinul din Messina” sau simplu doar „rechinul”.

Pana in prezent, cele mai importante victorii ale lui Nibali sunt Vuelta a España in 2010, Giro d’Italia in 2013 si Tour de France in 2014, fiind astfel unul dintre cei 6 ciclisti care au castigat cele 3 mari tururi de-a lungul carierei.

Nascut in Messina, Sicilia, a parasit orasul natal la varta de 16 ani si s-a mutat in Toscana pentru a intra in lumea ciclismului de performanta.

Tour de France, 2014

Pe 6 iulie a castigat etapa a doua a Tour de France (201 km, York / Sheffield, Anglia). Din etapa a doua pana in etapa a 8-a a condus clasamentul general, fiind surclasat dupa etapa 9 de catre francezul Tony Gallopin. Si-a recastigat pozitia de lider in etapa 10, desfasurata intre Mulhouse si Planche des Belles Filles, cand unul dintre favoritii la titlu – Alberto Contador –  a avut un accident si a abandonat. A recapatat astfel tricoul galben de lider ai clasamentului general pe 14 iullie, de ziua nationala a Frantei. A castigat Tour de France 2014 cu un avans de 7 minute si 52 de secunde fata de al doilea clasat, cea mai mare diferenta din ultimii 17 ani.

La participarile sale anterioare la Tour de France, a ocupat cea mai buna pozitie in clasamentul general in anul 2012, cand a fost pe locul 3. 2010 si 2013 au fost de asemenea niste ani foarte buni pentru Vincenzo Nibali, in 2010 reusind victoria la Vuelta si un loc 3 la Giro, iar in 2012 a fost primul la Giro si ocupantul locului secund la Vuelta. 

Vincenzo Nibali a purtat timp de 19 etape (din 21) tricoul galben . O performanta fabuloasa. Italianul egaleaza o performanta similara a belgianului Eddy Merckx realizata în 1970. De fapt, performanţa lui Nibali este mai importantă, pentru că în 1970 Turul Franţei a avut 23 de etape. 

Leave a Reply