Încep să se deschidă tot mai multe trasee pentru biciclete, iar acest lucru este îmbucurător. Luați-vă fraților biciclete și haideți să ieșim în natură.
Zilele trecute s-au fost inaugurat peste 200 km de trasee pentru bicicletă în Podișul Hârtibaciului – Transilvania (mai la sud de Sighișoara).
Asociaţia Mioritics şi WWF (World Wide Fund for Nature) – România au inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, o reţea de trasee de biciclete şi de drumeţie care străbat situl Natura 2000 Podişul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania şi care totalizează 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate şi prin cetatea medievală Sighişoara, leagă patru monumente UNESCO, de la Sighişoara, Viscri, Saschiz şi Breite, şi traversează arii naturale protejate de importanţă europeană şi naţională.
Lucrările au fost realizate de Asociaţia Mioritics în perioada septembrie 2013 – februarie 2015, în cadrul proiectului coordonat de WWF „Pentru Natură şi Comunităţi Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Lucrările au inclus verificarea, testarea, curăţarea drumurilor şi potecilor existente, selecţia drumurilor şi potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turişti, aplicarea marcajelor (roşu şi albastru, bandă, cruce şi triunghi), înregistrarea track-urilor GPS, realizarea hărţilor şi a panourilor informative şi a săgeţilor indicatoare.
există un număr de 32 de trasee – cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri – Dealul Ciorilor) şi cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighişoara – Platoul cu stejari seculari Breite) – şi 70 de panouri informative amplasate în localităţi traversate de trasee şi în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 metri – Dealul Birom) şi a diversităţii opţiunilor, acestea pot fi parcurse de turişti, inclusiv familii cu copii, fără echipament complex şi fără o pregătire sportivă specială, dar există şi circuite dedicate celor care îşi doresc mai mult şi au o condiţie fizică mai bună.
Deşi există zone mai dificil de parcurs, peisajul din această regiune este unul dintre motivele pentru care turiştii care se aventurează pe traseele de bicicletă şi drumeţie le pot parcurge până la capăt.
Sursa Gândul.info
traseele nu sunt complete
dar merita facut ce e complet, peisajele sunt superbe, click pe numele meu pt galerie foto video