Am fost in concediu cu bicicleta in Dolomiti (Italia)

La sfasitul verii lui 2017 am fost cu bicicleta pentru aproape o saptamana in muntii Dolomiti, nordul Italiei. A fost un fel de concediu ciclistic. Toate traseele au fost dedicate bicicletelor de sosea.

Scriu acest articol pentru a ajuta si alti ciclisti care doresc sa experimenteze asa ceva.

Am fost impreuna cu un singur amic ciclist. In functie de traseele pe care le-am considerat interesante ne-am ales si cazarea. In fine, in aceasta alegere a contat si pretul cazarii, deoarece in zonele Veneto si Trentino cazarile sunt destul de scumpe.

Baza Ne-am cazat in localitatea Canal San Bovo. Si de aici am plecat zi de zi spre turele deja planificate. Zona este foarte frumoasa, iar oamenii destul de primitori. Sunt obisnuiti cu ciclistii si sunt amatori de ciclism. Ne-am cazat la Hotel Serenella.

Trasee In functie de prognoza meteo si de starea noastra de oboseala ne-am programat traseele. Pentru a afla traseele atractive din zona am folosit site-ul outdooractive. De sigur, se poate folosi si heatmap-ul de la Strava, dar site-ul folosit de noi nu a dat gres.

Starea vremii Vremea ne-a jucat feste in a doua parte a concediului. Ne programasem sa mergem in zona Stelvio si apoi, spre casa sa ne oprim in Klagenfurt. Dar vremea s-a schimbat si urma sa fie 2-3 zile cu ploaie, asa ca am plecat spre casa si ne-am oprit in Ungaria la Balaton, ca sa dam o tura de lac.

Peisaje frumoase Ne-am bucurat de peisaje incredibil de frumoase. De fapt acesta era si motivul pentru care am ales aceasta zona a Italiei.

Ziua 1 de bicicleta: Passo Brocon și Lago Calaita

Ziua 2 de bicicleta: Traseu Palaronda (Passo Cereda – Passo Valles – Passo Rolle)

Ziua 3 cu bicicleta: Passo Croce d’Aune-Col Melon

Ziua 4 cu bicicleta: Passo Pordoi – Passo Campolongo – Passo Gardena – Passo Sella

Pentru ziua a 4-a ne-am deplasat dimineata de la Canal San Bovo la Canezei. Dupa tura ne-am cazat la Hotel Villa Maria (aici lucreaza un grup de romani amabili).

Apoi a venit ploaia prognozata si am plecat spre Ungaria – Balaton. A doua zi am facut o tura cu bicicleta de 80 km, iar dupa tura am plecat spre Romania.

Concluzii si sfaturi pentru o calatorie placuta:

  • atentie la cat timp pierdeti pe drum: cu masina Romania-Italia si retur am petrecut 5 zile. Chiar daca ne-am oprit la Balaton unde am biciclit mai mult de nevoie. In niciun caz nu ne-au atras peisajele. Noi vream sa biciclim in Italia sau Austria. Din aceasta cauza a drumului lung, in viitor as alege avionul pentru astfel de calatorii.
  • ideal este sa va alegeti unitatile de cazare care ofera posibilitatea sa anulati pana in ultimul moment. Mai ales acolo unde va veti caza in ultima parte a sejurului. Preferabil sa platiti mai mult cu 10-15 euro, decat sa va taxeze cu prima noapte de cazare.
  • daca sunteti amatori de MTB puteti sa va luat bicicletele si sa alternati traseele. In zona sunt multe trasee de MTB.

Poze de la cu bicicleta in Dolomiti


Tineam bicicleta pe balcon. Ne trezeam la 7. Localnicii nu se trezisera inca.


Multa liniste, putine masini, drumuri bunePeisaje frumoase. Dupa aceasta pauza ura o catarare cu panta de 20%. Nu aveam idee

Poza cu Lago Calaita din varf. Ne pregateam de coborare

O noua zi. Aceleasi catarari solicitanteCopiii din masini ne incurajau sa continuam catararea. Era cald si cred ca li se parea dificil.


Italienii sunt prietenosi. Asa ca ne-am imprietenit cu niste italieni pe traseu


Biciclistilor nu li se spune degeaba minerii soselelor

Cei doi amici italieni avea 60,respectiv 65 de ani si erau cu mult peste mine (35)

Peisajele sunt superbe. In catarari te mai ajuta si privelistea pentru a trage tare.O noua zi. Traseu mai usor, dar tot solicitant. Traseele sunt marcate.

Campagnolo are monument


Pauzele de espresso sunt binevenite. Mai aflam ce se intampla in Turul Spaniei


Cea mai grea zi. Passo Pordoi

Si Coppi are monument. Sus la Pordoi.


Filmulete facute in acea perioada:


Leave a Reply